Recipes: Corn empanadas

6 09 2008

Hi! A few artists friends were interested in empanadas fillings, and I thought I’d share here one of my favourite ones: corn empanadas.
Now, you will need to prepare empanadas discs (a thin circle of dough) or you can buy them in some supermarkets. I’ve heard that in US you can get the brand “La Salteña”, which is my favourite brand, even at home 🙂
So how are we going to do the filling? It is very simple and I modify a base of Bechamel sauce.

You will need:
*Olive oil or butter (4 table spoons)
*flour (50 grams)
*chicken broth (as needed)
*1 onion
*garlic (I love garlic so I use a lot of cloves, make sure you use at least 2)
*1 small bell pepper
*1 can of sweet corn
*parsley or xilantro
*spices: salt, pepper, nutmeg

Chop the onions and peppers, mince the garlic. Cook them in a skillet in olive oil until the onions are transparent. Keep aside.

Bechamel modification:
In a skillet warm up the oil or butter, do not let it evaporate. Turn the fire low. Then start adding the flour, integrating with a wood spoon. Be careful not to burn the flour, this is very important.
Then you will start adding the broth very slowly, mixing it with the flour, do not add more broth until you’ve integrated the flour with the former amount of liquid.
Since this is a recipe for filling empanadas, you don’t want the sauce to become liquid. Keep it thick, so you can keep it in the empanadas discs when it’s cold. Bechamel sauce becomes thicker when cold, and more fluid when warm, so consider that when you work with it it will be less liquid than when you prepare it.
To the bechamel add the onions, peppers and garlic. Add a can of corn (drain the liquid before). Add chopped parsley or xilantro. Add salt, pepper, and nutmeg as needed.

Once it is cold you will be able to scoop it into the empanadas discs. Close the discs and bake at 400F for 20 minutes or until slightly golden.


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Hola! Unos artistas amigos estaban interesados en rellenos para empanadas, y pensé que podría compartir una de mis favoritas, empanadas de choclo.
Para eso van a necesitar hacer los discos o comprarlor. Oí que en algunos lugares de USA venden discos La Salteña, que son mis favoritos.
Cómo vamos a hacer el relleno? Es muy simple, y yo uso una modificación de la salsa Bechamel (o salsa blanca, para los amigos)

Van a necesitar:

*Aceite de oliva (4 cdas)
*Harina (50 gramos)
*Caldo de gallina (lo necesario)
*1 cebolla
*Ajo (A mi me encanta, así que uso bastante, pero usen al menos 2 dientes)
*1 morron verde chico
*1lata de choclo amarillo
*perejil o xilantro
*condimentos: sal, pimienta, nuez moscada

Cortar las cebollas, ajo y pimientos. Cocinarlos en aceite de oliva hasta que las cebollas se blanqueen. Reservar.

Modificación de la Bechamel:
En una sartén calentar el aceite, pero no hay que dejar que se evapore. Poner el fuego bajo.
Comenzar a agregar el harina lentamente, integrando con una cuchara de madera. No hay que dejar que se queme el harina, es muy importante evitar ésto.
Luego comenzar a agregar el caldo lentamente, mezclando con el harina, no agregar más caldo hasta que se haya integrado el anterior.
Como esta es una receta para empanadas, queremos que la salsa sea espesa, así que no hay que dejar que la salsa se ponga líquida. La salsa se vuelve más espesa cuando se enfría, y más fluida cuando se calienta, así que consideren que va a estar menos líquida cuando rellenen las empanadas.
A la salsa agregar las cebollas, pimientos y ajo. Agregar una lata de choclo (escurrir el líquido antes). Agregar el perejil o xilantro. Agregar sal, pimienta y nuez moscada a gusto.

Una vez que se enfríe van a poder poner cucharadas de esta preparación en los discos de empanadas. Cerrar los discos y cocinar en el horno por 20 minutos o hasta que estén ligeramente doradas.

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